top of page

NIEUWSBRIEF APRIL 2022 

Ponto3.org heeft als doelstelling de lezer te voorzien van relevant nieuws op het raakvlak tussen wetenschap, filosofie en de persoonlijke zoektocht naar zin en doel in het leven.

 

1. Thuiskomen!


In de loop van 1971 werd in de VS de reclame op televisie voor sigaretten verboden. In België werd de BTW ingevoerd. Apollo 14 werd gelanceerd. In Zwitserland werd het vrouwenkiesrecht ingevoerd en in Brussel betoogden 100.000 boeren tegen landbouwhervormingen. Eddy Merckx won de ronde van Frankrijk.

In hetzelfde jaar ontmoette ik voor het eerst mijn toekomstige echtgenote. Meer dan een halve eeuw deelden we lief en leed, of zoals de trouwbelofte het stelt; ‘tot de dood ons scheidt, in goede en kwade dagen, in armoede en rijkdom, in ziekte en gezondheid’. Twee maanden geleden is mijn lieve vrouw, mijn beste vriendin, naar huis gegaan, naar die sfeer van oneindige liefde en geborgenheid. Na de vele interviews en gesprekken met bijna-doodervaarders zou dit voor mij een evidentie moeten zijn, de zekerheid dat haar ziel, haar diepste zijnsniveau, de essentie van mijn geliefde verder blijft bestaan. Dit, samen met de hoop dat ik haar zal terugzien wanneer het mijn beurt is om de overgang te maken naar die realiteit waar veel BDE’ers zo heel erg naar verlangen en omschrijven als “thuiskomen".

Ben ik absoluut zeker dat dit ook zo is? Nee…, ik heb geen BDE gehad, geen openbaring tijdens het mediteren, geen uittreding, geen mystieke ervaring. Wat ik wel heb is het vertrouwen en de verwachting dat ik kreeg nadat veel BDE’ers me vertelden dat ze niet louter meer geloven in een voortbestaan na de dood, maar dat ze het weten.

Die overtuiging dat er leven is na de dood, dat onze geliefden er nog zijn en over ons waken, wordt nog versterkt door een interview dat ik onlangs had met Evelyn Elsaesser, een onderzoekster uit Zwitserland die onlangs een uitgebreide wetenschappelijke studie ondernomen heeft naar post-mortale communicatie (PMC), vooral onder vorm van het ontvangen van berichten van overleden dierbaren. De conclusies zijn opzienbarend. Naar schatting heeft 50-60% van de mensen een of meer spontane post-mortale communicatie meegemaakt. Dit doet zich voor telkens een persoon, al dan niet tijdens een rouwproces, onverwacht de aanwezigheid van de afgestorvene heel sterk aanvoelt of zelfs meent zintuiglijk waar te nemen (via het zicht of het gehoor, de reuk of de aanraking). Het pas gepubliceerde boek van Annet Brouwer, 'Een gift uit Avelon - Over contact met overleden dierbaren', bevestigde ook weer de resultaten van deze studie.

Alhoewel wij reeds duidelijk tekenen van haar aanwezigheid heb mogen ontvangen, blijft het heengaan van mijn lieve vrouw een hartverscheurende, ontzettend pijnlijke ervaring. Ik mis haar lichamelijke aanwezigheid, haar lach, haar geur, haar knuffel.

Dit alles deed me weer beseffen waarom de ponto3 website zo belangrijk is. Het beoogt een gids te zijn en bijkomende bevestiging te creëren voor mensen die een BDE of een uittreding gehad hebben en op zoek zijn naar meer opheldering over hun bijzondere belevenis. Tegelijkertijd poogt de ponto3 website ook hoop en troost te bieden aan iedereen die een vader, moeder, partner, broer, zus, kind of vriend(in) zogenaamd ‘verloren’ heeft. Weet echter dat ze niet verloren zijn.

Zoals Romain Goorman ons verteld in zijn laatste boek, 'De dood is het absolute einde...of toch niet?', is sterven slechts een overgang van de ene zijnstoestand naar een andere. De reis naar de overkant is niet finaal maar is misschien wel het grootste avontuur dat ons te wachten staat.


 

2. De nieuwe Ponto3.org website

We zijn verheugd om je de gemoderniseerde Ponto3.org website voor te stellen. We namen de website helemaal onder handen naar aanleiding van de opmerkingen en vragen die we van veel personen kregen.

Een veelgehoorde opmerking was dat men door het bos de bomen niet meer zag. Informatie werd vaak versnipperd aangeboden. Dit hebben we grondig aangepakt. De website is strakker en overzichtelijker. Tenslotte is de nieuwe website ook volledig proof voor de huidige en toekomstige digitale mogelijkheden.

Het uitgangspunt van de herwerkte website is, nog steeds, een brug te zijn tussen spiritualiteit, filosofie en wetenschap. Verruimd bewustzijn in al zijn facetten blijft het belangrijkste thema.

Voeg jij deze website ook toe aan jouw favorieten?


 

3. Meer dan 17.400 bericht bereik

Het Facebook bericht over het interview met Roos van het Water kent een ongezien bereik! 17.400 bericht bereik is wel exeptioneel.

Roos van het Water is, zoals ze zelf zegt, een eenvoudige huisvrouw die, na een bewogen jeugd een bijna-doodervaring kreeg. Tijdens een operatie gaat er iets fout en bij de hersteloperatie is Roos een tijdje buiten haar lichaam. Eerst zweeft ze boven haar lichaam en ziet wat er fout is gegaan en hoe men hard werkt om dit weer te herstellen. Wat ze dan beleeft vertelt ze in dit interview.


 

4. PodcastsEen onlangse toevoeging op de Ponto3.org website zijn de podcasts van Michel Dutordoir en Romain Goorman.

Het grote voordeel van podcast is dat je het overal waar en wanneer je maar wilt kunt beluisteren.

De podcasts zijn ondertussen duizenden keren beluisterd.


 

5. Toekomst

De komende weken/maanden kan u een aantal interviews verwachten op de website, onder andere met Rinus van Warven, Nadine Ooghe en Annet Brouwer samen met een paar nieuwe podcasts van Michel Dutordoir, Romain Goorman en anderen.

We houden u op de hoogte.


 

Noël Van Herreweghe voor ponto3.org

April 2022

Lezers van deze nieuwsbrief wil ik ook uitnodigen opinies en eventuele suggesties in verband met deze en andere onderwerpen op de site kenbaar te maken door middel van het contactformulier.


 

Comments


bottom of page