top of page

De grootste database over bijna-doodervaringen ter wereld!


Heb je een jaartje vrij? Dan kun je misschien’s naar de website van Jeffrey Long surfen, je vindt er meer dan 4.700 (vier duizend zéven honderd) getuigenissen over bijna-doodervaringen, vertaald in meer dan 30 talen waaronder het Nederlands.

De website bestaat sinds 1998 en is niet alleen uitgegroeid tot de grootste database over BDE's, Long doet ook al tientallen jaren onderzoek naar die enorme hoeveelheid gegevens. Zijn conclusie is dat de basiskenmerken van BDE's overal ter wereld

hetzelfde zijn, ook al worden ze soms heel anders geïnterpreteerd en beschreven.

Concreet voorbeeld? In zeer veel BDE-getuigenissen gaat het over een tunnel waar je doorheen moet. Maar niét in getuigenissen van Aboriginals. Die mensen leven in een omgeving zonder tunnels. Een Aboriginal vertelde Long dat hij als het ware in een

boomholte werd gezogen en daarna een lang donker pad moest volgen. Nog een voorbeeld? BDE’ers komen in contact met een wezen dat ze als goddelijk aanvoelen. Als ze daar een naam op willen plakken hebben boeddhisten het over Boeddha, christenen over Jezus en moslims over Allah. Al deze interpretaties zijn echter onvolkomen, want waar zowat alle bijna-doodervaarders het over eens zijn – een opmerkelijk feit an sich - is dat wat ze meemaken zo anders is dat het eigenlijk niet in taal te vatten valt.

Nog een troef van Long: hij gaat niets uit de weg. Hij heeft ook onderzoek gedaan naar iets dat zelden aan bod komt: negatieve bijna-doodervaringen. Hij wil er niét de term hels op plakken, maar er zijn wel degelijk verontrustende bijna-doodervaringen.

Ze zijn uiterst zeldzaam, amper een paar procent. Neen, je wordt niet opgewacht door een duivel die je met een drietand het hellevuur in pookt, maar je herleeft wel fouten die je in je leven hebt gemaakt, je voelt het verdriet of de pijn die je anderen hebt berokkend. Er volgt evenwel geen oordeel noch een straf, het herleven van dergelijke gebeurtenissen vergroten je bewustzijn en begripsvermogen, dat is het doel ervan.

Wie is Jeffrey Long? Een dokter, meer bepaald een oncoloog gespecialiseerd in bestralingstherapie. In de jaren negentig stuitte hij in het befaamde Journal of the American Medical Association op de term near death experience. Long, nuchter mens als hij is, dacht: was is dat nu, je kunt toch niet bijna dood zijn? Het artikel beschreef de uittredingen uit hun lichaam (out of body experiences) van een twaalftal patiënten, die onder meer beschreven wat er tijdens hun operatie was gebeurd, terwijl ze onder narcose waren en dus niet bij bewustzijn. Hun verhalen werden nadien gecheckt en bleken te kloppen tot in de details. Anders dan veel klassiek opgeleide medici ging Jeffrey Long niét in de weerstand, integendeel, hij was meteen gefascineerd en begon onderzoek te doen naar bijna-doodervaringen. Hij legt er vaak de nadruk op dat hij altijd wetenschapper is gebleven, dat hij zoekt naar bewijzen, maar dat hij tegelijk open staat voor het onbekende. Zo kan het dus ook.

Je kunt moeilijk overschatten wat Jeffrey Long voor veel mensen heeft betekend. Een van de bekendste BDE’ers, Anita Moorjani, vertelde dat zij jarenlang heeft geworsteld met wat haar was overkomen, tot ze Longs database ontdekte, wat voor haar een verademing was. Daar kon ze eindelijk haar verhaal kwijt, en Long vond het zo interessant dat hij haar een duwtje in de rug gaf, waardoor Moorjani uiteindelijk beroemd werd, en zij op haar beurt veel mensen heeft geholpen. Het ripple effect in actie.

Long heeft ook boeken geschreven, en als je er maar eentje leest, laat het dan dit zijn, uitgegeven door de zeer gerespecteerde Arbeiderspers: https://www.bol.com/be/nl/p/bijna-


Je vindt op internet ontzettend veel informatie over Jeffrey Long, onder meer tal van

interviews op YouTube. Dit is een goede introductie: https://www.youtube.com/watch?v=RO1-


Als uitsmijter dit citaat van Long uit dat interview: “What we don't know about Near

Death Experiences far exceeds what we do know.” (Wat we niet weten over bijna-

doodervaringen overtreft verre wat we wel weten.)


Hier lees je hoe je Nederlandse ondertitels bij de beeldfragmenten kunt krijgen:


Dirk Vanden Eede

bottom of page