top of page

Wetenschappelijke bewijzen van bijna-doodervaringen (BDE's)Een anderstalige video vertalen (uitklapbare lijst):


Klik op het cc icoontje rechts onder tot je Engelstalige onderschriften ziet:

Klik op het tandwiel-icoontje en kies 'Subtitles/CC, of de Nederlandstalige vertaling hiervan:

Klik op Auto-translate, of de Nederlandstalige vertaling hiervan:

Kies dan 'Dutch', of de vertaling 'Nederlands':

Dit is een interview met dr. Jeffrey Long, een arts gespecialiseerd in radiotherapie voor kanker, die meer dan 30 jaar van zijn leven gewijd heeft aan het bestuderen van bijna-doodervaringen (BDE's. Dit interview is onlangs op YouTube gepubliceerd en is een uitstekend voorbeeld van diepgaand onderzoek en is een boeiend gesprek over bijna-doodervaringen.


Long's fascinatie voor het BDE fenomeen begon tijdens zijn opleiding toen hij toevallig een artikel las in The Journal of the American Medical Association over patiënten die tijdens een hartstilstand bewustzijnservaringen hadden. Dit wekte zijn interesse, omdat het vanuit medisch oogpunt onmogelijk zou moeten zijn dat iemand tijdens een hartstilstand bewuste herinneringen heeft. Long werkt fulltime als arts in een achtergesteld gebied in Kentucky.


In 2021 nam Long deel aan een wedstrijd georganiseerd door miljardair Robert Bigelow, die essays zocht met het beste wetenschappelijke bewijs voor het voortbestaan van het bewustzijn na de dood. Long's essay, gebaseerd op zijn onderzoek naar BDE's, won $50.000 en werd later erkend als een van de beste wetenschappelijke bewijzen voor het voortbestaan van bewustzijn.

Long's onderzoek is gebaseerd op de grootste database van BDE's ter wereld, met meer dan 4000 gedocumenteerde gevallen. Patiënten vullen gedetailleerde vragenlijsten in, wat diepgaand inzicht geeft in de aard van BDE's. De consistentie van deze ervaringen, ongeacht leeftijd, cultuur of religie, wijst op een onderliggende werkelijkheid die BDE's bevestigt.

Mensen die een BDE hebben gehad, rapporteren vaak diepgaande veranderingen in hun waarden en overtuigingen. Long's onderzoek toont aan dat deze individuen meer compassievol en minder materialistisch worden, met een versterkt geloof in God en een hiernamaals. Dit suggereert dat de ervaring een diepgaande impact heeft op hun psyche en levenshouding.

Sommige mensen ontwikkelen na een BDE nieuwe vermogens, zoals helderziendheid of voorspellende dromen. Hoewel deze verschijnselen fascinerend zijn, blijft het moeilijk om ze wetenschappelijk te verklaren. Long speculeert dat het brein na een BDE mogelijk verandert, wat leidt tot een verhoogde gevoeligheid voor paranormale verschijnselen.


Het onderzoeken van BDE's is uitdagend vanwege het anekdotische karakter van de gegevens. Long benadrukt echter dat de consistentie van de ervaringen, gedocumenteerd in duizenden gevallen, een sterke aanwijzing is voor hun realiteit. Hij pleit voor meer onderzoek en financiering om de mechanismen en implicaties van BDE's beter te begrijpen.


Mensen die dicht bij de dood staan, ervaren vaak visioenen van overleden geliefden of hemelse taferelen. Deze doodbed visioenen bieden troost en kunnen een vredige overgang naar de dood vergemakkelijken. Long verzamelt en bestudeert deze visioenen om meer inzicht te krijgen in wat er gebeurt tijdens het stervensproces. (Lees in dit verband ook één van de vorige artikels: https://www.ponto3.org/post/terminale-luciditeit-een-fenomeen-van-onverwachte-helderheid-en-spirituele-betekenis-aan-het-einde )


Long ziet grote mogelijkheden in verder onderzoek naar BDE's en andere bewustzijnsfenomenen. Hij gelooft dat een beter begrip van deze ervaringen kan bijdragen aan een diepere kennis van het menselijk bewustzijn en de realiteit van een leven na de dood. Dit zou een enorme impact kunnen hebben op hoe we onze sterfelijkheid en het leven zelf benaderen.


Meer over Jeffrey Long en zijn website: NDERF: https://www.nderf.org/

Alle video's van Danny Jones vind je hier: https://www.youtube.com/@Koncrete/videos

Interviews met BDE'ers: https://www.ponto3.org/bde

Interviews met wetenschappers over BDE's en aanverwante concepten: https://www.ponto3.org/wetenschappers


Personen die een bijna-doodervaring hebben meegemaakt, zijn van harte welkom om contact met mij op te nemen via info@ponto3.org.


Noël Van Herreweghe
Comments


bottom of page