top of page

Bijgewerkt op: 3 mei


Goed slapen alleen is belangrijker voor je welzijn dan gezonde voeding en een gezonde levensstijl met voldoende beweging samen. Laat deze openingszin even goed tot je doordringen.

Dan zal je begrijpen waarom ik ‘Slaap’ van Matthew Walker één van de belangrijkste boeken vind die ik in mijn leven heb gelezen. Dit boek is écht een must, niet alleen voor iedereen die problemen heeft met slapen, maar ook voor bijvoorbeeld leerkrachten en ondernemers. Hoezo? Wel, onze maatschappij is georganiseerd op maat van de economie. Werknemers moeten op tijd op het bedrijf zijn, leerlingen op tijd op school. De dictatuur van de wekker maakt dat we vaak niet goed uitgeslapen

aan de dag beginnen. Dat heeft voor gevolg dat we minder goed kunnen leren en minder productief zijn. En nog niet zo’n beetje ook, met blijvende schade tot gevolg.

“Gecontroleerde studies in slaaplaboratoria hebben uitgewezen dat kinderen met een langere totale slaaptijd een hoger IQ ontwikkelen.” (pagina 370). “Als we niets veranderen, houden we een vicieuze cirkel in stand waarin elke volgende generatie kinderen in 'halfcomateuze' toestand door het onderwijsstelsel heen stommelt, jarenlang lijdend aan een chronisch slaaptekort dat hun psychische en lichamelijke ontwikkeling remt en verhindert dat ze hun waren potentieel realiseren.” (pagina375).

Met slecht uitgeslapen werknemers is het al even erg gesteld, met als schade tot een kwart minder bedrijfswinst en, nog veel erger, ongelukkige werknemers die op een burn-out afstevenen, een echte plaag in de neoliberale wereld. Gelukkig zijn er bedrijven die inmiddels slaap naar waarde schatten, zoals de NASA of Google, waar werknemers zelf kunnen bepalen hoe laat ze aan hun werk beginnen, want je hebt echt vroege vogels en nachtraven, die je best hun natuurlijke bioritme laat volgen.

Google kwam tot dat besluit na het consulteren van een wereldautoriteit inzake slaap, een zeker Matthew Walker, de auteur van dit boek dus.

Heel belangrijk om weten: slaapmedicatie helpt niet echt, zelfs niet de nieuwste generatie pillen. Je raakt dan in een soort bewusteloosheid, dat is niet hetzelfde als verkwikkende slaap. Wat moet je wel doen? Een goede slaaphygiëne aanhouden, en Walker legt in zijn boek uit wat dat is.

Slaap is ook iets héél mysterieus, en ontzettend belangrijk voor je creativiteit. De zogenoemde remslaap waarin je droomt is absoluut noodzakelijk voor intelligente informatieverwerking die je creativiteit en daarmee je probleemoplossend vermogen bevordert. “Tijdens de droomslaap overpeinzen je hersenen alle opgedane kennis en leiden daaruit overkoepelende patronen en overeenkomsten af: de essentie van de vele herinneringen in je bovenkamer. Je ontwaakt met een compleet herzien denkraam dat problemen weet op te lossen die voorheen onoplosbaar waren.”

Minstens zo belangrijk: tijdens je remslaap worden de herinneringen aan wat je de vorige dag beleefde vastgelegd in je langtermijngeheugen. Slaap je slecht of droomloos, dan gebeurt dat niet. Dat is de reden waarom je na een avondje doorzakken je vaak niet herinnert wat er toen is gebeurd. Alcohol en goed slapen gaan namelijk niet samen, want ook alcohol heeft meer te maken met bewusteloosheid dan met goed slapen.

Ik zou nog pagina’s kunnen schrijven over dit boek, maar laat ik afronden met iets spiritueels. Slaap lijkt namelijk de brug te slaan tussen iets onbekends dat we gemakshalve inspiratie noemen en… wetenschap. Dat wordt duidelijk met een concreet voorbeeld.

Dimitri Mendelejev was een Russische chemicus die vermoedde dat er een verband bestond tussen de chemische elementen in de natuur. Hij ontdekte tussen een aantal van die elementen inderdaad een wiskundig verband, wat behoorlijk fascinerend is, want dat hoefde niet per sé zo te zijn. Mendelejev vermoedde dat er tussen alle elementen een verband zou bestaan, en dat ontdekken groeide uit tot een ware obsessie. Hij piekerde zich jarenlang suf, zonder resultaat, tot die wonderlijke nacht van 17 februari 1869. Toen kwamen alle antwoorden hem ineens in een droom aangewaaid, en het resultaat is dat we nu het periodiek systeem der elementen hebben, een sublieme ordening van alle bouwstenen uit de natuur, en dat is een pijler van de wetenschap. https://nl.wikipedia.org/wiki/Periodiek_systeem Nog meer voorbeelden vind je hier https://helderdromen.nl/dromen-uitgelegd/

Een lange podcast met Matthew Walker vind je hier https://www.youtube.com/watch?v=gbQFSMayJxk&list=WL&index=1&t=528s

Standaard kan je ondertiteling aanzetten door onderaan het scherm de vijfde button vanaf rechts aan te klikken. Als je op de vierde button vanaf rechts – het wieltje – klikt, kun je die ondertiteling automatisch laten vertalen naar tal van talen waaronder het Nederlands.

De werkwijze kan variëren naargelang op welk toestel je kijkt (pc, tv, smartphone, beamer…) maar hier lees je er alles over


Dirk Van den Eede

Comments


bottom of page