top of page

Nieuwsbrief Zomer 2022




 

1. Op reis!

De meeste mensen hebben het moeilijk genoeg met de dagelijkse beslommeringen, met de werkdruk, de stress…overleven. Waar zouden we de tijd vinden om na te denken over het leven na de dood? Toch is het een realiteit die ons allen te wachten staat. Of zoals Romain Goorman schrijft in zijn laatste boek, “De dood is het absolute einde…of toch niet”; ‘Wie een avontuurlijke reis plant, zal het niet in zijn hoofd halen om helemaal onvoorbereid aan de start te verschijnen. Nochtans treden de meeste mensen de ontmoeting met de dood zonder enige voorbereiding tegemoet, terwijl de reis naar de overkant misschien wel het grootste avontuur is dat ons te wachten staat.

Dankzij nieuwe technologieën en de duizenden getuigenissen van bijna-doodervaarders wordt geleidelijk aan in kaart gebracht wat er achter de sluier van de lichamelijke dood schuilgaat. We mogen ook niet vergeten dat de studie van bijna-doodervaringen (BDE’s) betrekkelijk nieuw is. Dat komt omdat de reanimatie technologie, waarmee mensen weer tot bewustzijn worden gered, ook vrij nieuw is. Het is pas sinds het begin van de jaren zeventig dat deze technologie voldoende ontwikkeld was om mensen in steeds grotere aantallen te kunnen terugbrengen van de rand van de dood.

In het domein van het verruimd bewustzijn kunnen we vier soorten ervaringen onderscheiden: BDE’s, sterfbedvisioenen, terminale luciditeit en gedeelde doodervaringen (GDE’s). BDE’s zijn de meest voorkomende en worden uitvoerig belicht op de ponto3.org/bde website. Een sterfbedvisioen is een overtuigende beleving van het bestaan van een andere wereld, een andere dimensie. Stervenden blazen hun laatste adem uit, zijn er van overtuigd dat er een wereld is aan gene zijde en slagen er soms in dit aan ons duidelijk te maken. Terminale luciditeit verwijst naar mensen die lijden aan één of andere hersenziekte, maar die, uren of dagen voor hun dood, op onverklaarbare wijze plots hun mentale vermogens terugkrijgen. Ze herkennen dan niet alleen weer hun geliefden, maar voeren met hen, na jaren van stilzwijgen, weer een zinmakend gesprek. Een gedeelde doodervaring, of GDE, verwijst naar het fenomeen dat een individu op één of andere manier, met de stervende persoon even meereist naar de “overzijde”. Het lijkt er wel op of ze tijdelijk toegang krijgen tot deze andere dimensie, tot een bepaalde grens, waarbij de reisgenoot te horen krijgt dat hij of zij terug moet.

Een opmerkelijke getuigenis van dergelijke GDE krijgen we te horen in het interview met Nadine Ooghe. Nadine verteld ons in dit interview het verhaal van het overlijden van haar echtgenoot en wat er daarna gebeurde. Sterk aanbevolen.

Een tweede recent interview met Annet Brouwer is even opmerkelijk en sluit aan bij het interview met Evelyn Elsaesser, waarvan sprake in de vorige nieuwsbrief. Haar recent verschenen boek ‘Een Gift uit Avalon’ was de aanleiding voor Annet om dit opmerkelijk interview toe te staan. In haar boek vertelt Annet Brouwer ons zeer persoonlijke, ontroerende verhalen van ‘gewone’ mensen die in het dagelijks leven werden geconfronteerd met een teken van een overleden dierbare en in het interview komt ze daar meer uitvoerig op terug.

Ik wil ook uw aandacht vestigen op de podcasts van Michel Dutordoir en Romain Goorman. Michel vertelt ons meer over zijn uittredingen en Romain leest een paar uittreksels uit zijn recent verschenen boek.

Eind 2022 organiseren we een tweetal evenementen in Zowel Nederland als België. We houden u op de hoogte. Noteer alvast 6 november in uw agenda.

Nog dit; personen die een bijna-doodervaring, een sterfbedvisioen, terminale luciditeit, een gedeelde doodervaring of een teken van een overledene persoonlijk meemaakten en die bereid zijn hierover te praten, wil ik vragen een mailtje te sturen naar info@ponto3.org.

Tot volgend schrijven.

Noël

 

2. De nieuwe Ponto3.org website

De nieuwe Ponto3.org website doet het uitstekend. We hebben de opmerkingen en vragen die we kregen ernstig genomen en grondig aangepakt.

Het resultaat mag er zijn; 300% meer bezoekers vorige maand.

Het uitgangspunt van de herwerkte website is, nog steeds, een brug te zijn tussen spiritualiteit, filosofie en wetenschap. Verruimd bewustzijn in al zijn facetten blijft het belangrijkste thema.

Voeg jij deze website ook toe aan jouw favorieten?

 

3. Het belang van sociale media

Dankzij de sociale media blijven we in contact met mensen die de verschillende perspectieven met betrekking tot verruimd bewustzijn willen leren kennen en waarderen. We hopen dat de vele getuigenissen en verhalen waardevol, hoopgevend, inzichtrijk en troostend kunnen zijn.

We zijn daarom ook blij met het aantal mensen die ons vinden op Facebook en Youtube. De ponto3 Facebook pagina heeft op vandaag 333 leden en 972 personen hebben zich ingeschreven op het ponto3 youtube kanaal, waarvan 64 in de laatste 28 dagen.

 

4. Podcasts

Een onlangse toevoeging op de Ponto3.org website zijn de podcasts van Michel Dutordoir en Romain Goorman.

Het grote voordeel van podcast is dat je het overal waar en wanneer je maar wilt kunt beluisteren.

De podcasts zijn ondertussen duizenden keren beluisterd.

 

5. Toekomst

De komende maanden kan u een weer een aantal interviews verwachten op de website samen met een paar nieuwe podcasts van Michel Dutordoir, Romain Goorman en Nadine Ooghe.

We plannen nog dit jaar een paar interessante evenementen. Noteer alvast ook 6 november in uw agenda.

We houden u op de hoogte.

 

bottom of page