top of page

Hemel of hel: de transformatieve kracht van bijna-doodervaringen.


Bij elk interview met bijna-doodervaarders stel ik dezelfde vraag: "Bestaat er, zoals vaak wordt beschreven in religieuze en spirituele tradities, een hemel en een hel?” Ik was nieuwsgierig naar de interpretatie van deze ervaringen en welke inzichten ze bieden. Blijkt dat beide aspecten vaak voorkomen in het levensoverzicht dat bijna-doodervaarders beschrijven.


Een bijna-doodervaring (BDE) biedt vaak een fascinerend en diepgaand inzicht in het leven en het hiernamaals. Een van de meest voorkomende aspecten van een BDE is het levensoverzicht. Stel je voor dat je plotseling je hele leven opnieuw beleeft, maar dan in een panoramische, 360 graden weergave. Elke belangrijke gebeurtenis, elke keuze, en elk moment passeert de revue. Niet alleen zie je jouw daden opnieuw, maar je herbeleeft ook de emoties die ermee gepaard gingen. Dit geldt niet alleen voor jouw gevoelens, maar ook voor de emoties van anderen die door jouw daden werden beïnvloed. Deze herbeleving kan leiden tot diepe morele en ethische inzichten, en een intens gevoel van verbondenheid met anderen. 

Brigitte: Mijn leven werd in review getoond… Mij werd elke keer getoond dat ik egoïstisch was geweest, waarbij ik voor mijn eigen belangen koos. Mij werd elke keer getoond dat ik verdeeldheid had gezaaid of manipulatief was geweest voor eigen gewin. Ik voelde die pijn toen vele malen sterker. Het was als een straal in mijn zonnevlecht en het was zo pijnlijk dat ik erdoor werd verteerd en het voelde alsof al mijn kracht uit me was geslagen. Ik ben geen slecht persoon, ik kan me niet voorstellen hoe het zou zijn als ik gewelddadig was geweest of andere overtredingen tegen mijn medemensen had begaan. Mijn gok is dat een dergelijke review de hel zou zijn.


Een van de meest gerapporteerde aspecten van een ‘hemelse’ ervaring tijdens een BDE is de aanwezigheid van een intens helder licht. Dit licht straalt onvoorwaardelijke liefde uit en wordt vaak beschreven als warm en geruststellend, waardoor een gevoel van ultieme vrede en acceptatie ontstaat. Voor velen voelt dit licht als een allesomvattende bron van liefde en veiligheid.

Irena: Mijn levensoverzicht was diep en intens. Ik kreeg te zien welke impact ik had op anderen, terwijl ik in leven niet van bewust was. Ik voelde de vreugde die ik in anderen had opgeroepen, de acties en reacties van mensen op van mijn daden, zelfs als ik fysiek er niet bij was. Mededogen en medeleven, liefde en genegenheid die ik had getoond en het effect dat dit had op anderen, kon ik nu zien en voelen.

Maar, en dit was voor mij de hel, kon ik ook de pijn voelen die ik anderen had aangedaan. Het resultaat was dat ik nu begreep hoe zij zich voelden door mijn woorden of daden. Eigenlijk zie ik het als een geschenk, ik kon zelfs de pijn en frustratie voelen wanneer ik gewelddadig was tegen mijn medemens, hoe mijn emotioneel gewelddadige woorden iemands zelfvertrouwen ondermijnden. Dit was voor mij de hel. Het pijn en het lijden dat ik tijdens mijn leven veroorzaakte, kreeg ik tienvoudig zelf te voelen en te ervaren.”


BDE'ers vertellen ook vaak dat ze zich in een prachtig, sereen landschap bevinden. Deze omgevingen worden omschreven als levendiger en mooier dan alles wat men op aarde heeft gezien, een paradijselijke omgeving waar harmonie en schoonheid heersen.


Andy: “Ik vond mezelf plotseling staan in een spectaculair landschap, anders dan alles wat ik ooit had ervaren. Warme briesjes streelden mijn huid. Prachtige vergezichten van weiden en verre bergen omringden me. En een alles doordringende, liefdevolle aanwezigheid overweldigde me met zijn intensiteit. Om me heen was een landschap van zacht glooiende heuvels, met bloemen gevulde graslanden, torenhoge loofbomen in volle blad, bomen hoger en grootser dan welke hier op aarde, en een gevoel van een lichte mist die zweefde alsof het een vochtige zomerochtend was. De lucht glansde in een heel lichte, parelmoerachtige blauwe tint, vergelijkbaar met wat je aan de kust van de oceaan zou zien, met dunne wolken en een zeer fel maar enigszins diffuus licht...Mijn omgeving trok het grootste deel van mijn aandacht. Onder de oppervlaktevormen en kleuren van alles in het landschap zag of voelde ik op de een of andere manier ook trillende energie. Ik weet niet precies hoe ik het moet beschrijven. Het leek alsof ik het oppervlak van een blad kon zien, maar ook eronder, naar een energie, een trilling van liefde of compassie of vriendelijkheid die het blad een onderliggende stralende gloed gaf. Alles had deze gloed: bomen, gras, lucht, bloemen en wolken. Kleuren leken versterkt door deze gloed. Het gevoel van liefde stroomde door alles heen en verhoogde deze stralende gloed. Door dit alles voelde ik een ongelooflijk diep gevoel van vrede, juistheid, goedheid en liefde door mijn lichaam stromen. Ik huilde, letterlijk snikte, om hoe mooi het allemaal was...”


Veel mensen ervaren tijdens hun BDE een intens gevoel van thuiskomen en verbondenheid. Dit gevoel gaat vaak gepaard met een besef van het doel en de betekenis van het leven. Voor velen biedt deze ervaring diepe spirituele troost en zekerheid, en benadrukt het de schoonheid en waarde van het bestaan.


Een minderheid BDE'ers hebben ervaringen die zij als hels beschrijven. In tegenstelling tot de hemelse ervaringen, beschrijven ze de ervaring als donker en koud, gepaard gaan met een gevoel van eenzaamheid en isolatie. Deze ervaringen roepen vaak intense angst en wanhoop op. Er zijn rapporten van BDE'ers die zeggen dat ze negatieve of kwaadaardige entiteiten tegenkomen die angst en paniek oproepen. Deze entiteiten worden vaak gezien als bedreigend en veroorzaken een sterk gevoel van dreiging. In de meeste van deze gevallen ervaren ze hun eigen demonen en een intense confrontatie met hun fouten en tekortkomingen, wat leidt tot gevoelens van schuld en spijt. Deze ervaringen worden soms beschreven als een persoonlijke hel waarin men geconfronteerd wordt met de gevolgen van hun daden. Het is een soort morele verantwoording waarin het individu de impact van zijn of haar gedrag volledig moet begrijpen.


De specifieke details van hemel en hel in BDE's kunnen sterk beïnvloed zijn door de persoonlijke en culturele achtergrond van de persoon. Mensen met een religieuze opvoeding kunnen bijvoorbeeld ervaringen hebben die overeenkomen met hun religieuze overtuigingen over het hiernamaals.


Voor veel BDE'ers is de ervaring, of die nu hemels of hels is, een kans voor spirituele groei en zelfreflectie. De lessen die worden geleerd tijdens een BDE kunnen leiden tot diepgaande persoonlijke transformatie en een hernieuwde waardering voor het leven en interpersoonlijke relaties. Dit aspect benadrukt de potentie van BDE's om diepe innerlijke verandering en groei te stimuleren.


De verhalen van BDE'ers geven geen eenduidig antwoord op de vraag of er een hemel of hel bestaat in de traditionele zin. Wat deze ervaringen wel duidelijk maken, is dat zij diepe en vaak blijvende indrukken achterlaten op degenen die ze meemaken, en hen vaak leiden tot een hernieuwde visie op het leven, dood, en spiritualiteit. Of hemel en hel nu worden gezien als daadwerkelijke bestemmingen of als symbolische weergaven van innerlijke toestanden, het is duidelijk dat deze ervaringen een krachtige invloed hebben op het leven en de overtuigingen van degenen die ze meemaken.


De diepgaande persoonlijke transformaties die BDE'ers rapporteren, zoals verhoogde empathie, verminderde angst voor de dood, en een meer altruïstische levenshouding, benadrukken de potentie van deze ervaringen om levens positief te veranderen. Voor niet-BDE'ers bieden de verhalen inspiratie en motivatie om na te denken over hun eigen leven en de impact van hun daden. Ze moedigen ons aan om te reflecteren op de fundamentele vragen van het bestaan en onze plaats in het universum. De verhalen van BDE'ers blijven ons inspireren en uitdagen om te streven naar een leven van liefde, begrip en verbondenheid.


Een indrukwekkende video in dit verband is het verhaal van Brigitte Buyle.

Er zijn vele interviews ook te bekijken en te beluisteren op de Ponto3.org website: https://www.ponto3.org/bdeNoël

Comments


bottom of page