top of page

God bestaat niet en religie helpt de mensheid niet vooruit, dus mag je er kritisch naar kijken.God bestaat niet en religie helpt de mensheid niet vooruit, dus mag je er kritisch naar kijken. Zo denkt Sam Harris (°9 april 1967), een aan de befaamde Stanford University opgeleide Amerikaanse filosoof en schrijver. Aan de universiteit van Los Angeles (UCLA) promoveerde hij in de cognitieve neurowetenschap. Hij schreef zeven non-fictieboeken, de rode draad daarin is kritiek op religie. Hij vindt het niet kunnen dat diverse religies vaak eisen dat je geloofsartikelen zomaar voor waar

aanneemt zonder dat daarvoor het minste bewijs wordt geleverd. De meeste boeken van Harris zijn vertaald in het Nederlands (zie lijst onderaan dit artikel).

Ondanks zijn aversie voor georganiseerde religie is Harris geen atheïst. De Engelse titel van zijn voorlaatste boek zegt alles: Waking Up: A Guide to Spirituality Without Religion. Want met spiritualtiteit heeft Harris géén problemen.

Hieronder vind je een link naar een razend interessante Engels gesproken podcast die hoofdzakelijk over meditatie en vrije wil gaat.


Je kan Engelse ondertiteling aanzetten en die vervolgens desgewenst automatisch laten vertalen in tal van talen waaronder het Nederlands. (instructie helemaal onderaan dit artikel). Het is wel een hele zit, Sam Harris praat maar liefst vier uur en twintig minuten met Andrew Huberman.
Die Huberman is ook een neurowetenschapper en professor aan Stanford. Hij heeft zich tot taak gesteld wetenschappelijke informatie gratis beschikbaar te maken voor het grote publiek, en dat doet hij voornamelijk hier:

De man verdient gewoon een standbeeld, op zijn website vind je ongelooflijk veel oerdegelijke informatie over tal van onderwerpen die het publiek van Ponto3 zeker zullen interesseren. Dus ga zeker een kijkje nemen. Disclaimer: ik wil niet verantwoordelijk worden gesteld als je lichtjes verslaafd raakt. Enjoy!


Tenslotte nog een verzoek: wil je deze informatie zoveel mogelijk delen? Op die manier help je onze Facebookgroep uitgroeien tot een levendige community.


Sam Harris - bibliografie

The End of Faith (2004). Ned. vert.: Van God los (2007)

Letter to a Christian Nation (2006). Ned. vert.: Brief aan een christelijke natie (2007).

The Moral Landscape (2010). Ned. vert.: Het morele landschap (2012)

Lying (2011). (E-boek) Ned. vert.: Waarom je nooit moet liegen (2012)

Free Will (2012). Ned. vert.: De vrije wil (2012)


Waking Up: A Guide to Spirituality Without Religion (2014). Ned.vert.: Het huidige

moment

Islam and the Future of Tolerance (2015). ISBN 9780674088702


Ondertitels en vertaling in o.m. het Nederlands

Standaard kan je ondertiteling aanzetten door onderaan het scherm de vijfde button vanaf rechts aan te klikken. Als je op de vierde button vanaf rechts – het wieltje – klikt, kun je die ondertiteling in vele gevallen automatisch laten vertalen naar tal van talen waaronder het Nederlands.

De werkwijze kan variëren naargelang op welk toestel je kijkt (pc, tv, smartphone, beamer…) maar hier lees je er alles over https://support.google.com/youtube/answer/100078?hl=nl&co=GENIE.Platform%3DD


dvde

Comments


bottom of page