top of page

De ego ballon




Niet doen alstublieft! Ik probeer mijn 'ego ballon' klein te houden!" Dit grapje maak ik vaak als iemand mij een compliment geeft. Maar wat betekent dat eigenlijk, een 'ego ballon'? En nog belangrijker, wat is een ego? Het woord 'ego' komt vaak voorbij in gesprekken, maar het betekent meer dan alleen maar opscheppen of jezelf belangrijk vinden. Eventjes ontdekken wat het echt betekent - zonder onze ego ballon te veel op te blazen!


Vaak horen we het woord 'ego' in gesprekken, maar wat betekent het nu eigenlijk? Het is een term die we in verschillende contexten tegenkomen, van psychologie tot alledaagse gesprekken. In de wereld van de psychologie, vooral volgens Sigmund Freud, is het ego een heel belangrijk idee. Freud zag de menselijke geest als een soort speelveld met drie spelers: het id, het ego en het superego. Het ego is als een soort scheidsrechter. Het probeert een balans te vinden tussen onze wilde, instinctieve verlangens (het id) en onze regels en moraliteit (het superego). Stel je voor dat je een stuk taart wilt eten terwijl je op dieet bent. Je ego helpt je om een beslissing te nemen die zowel je verlangen als je dieetregels in overweging neemt.

Wanneer mensen zeggen: "Hij heeft een groot ego," bedoelen ze meestal dat iemand zichzelf erg belangrijk vindt of opschept. Een 'groot ego' kan iemand lijken die vooral aan zichzelf denkt. Aan de andere kant, een 'gezond ego' betekent dat iemand een goede dosis zelfvertrouwen en zelfbewustzijn heeft.

In sommige filosofische en spirituele kringen krijgt het woord ego weer een andere betekenis. Hier kan het ego gezien worden als het bewustzijn van jezelf als een afzonderlijk individu. In sommige culturen en geloofsovertuigingen wordt gedacht dat het ego ons kan afleiden van diepere waarheden of spirituele groei.

Het ego is dus een veelzijdig concept dat afhankelijk van de context verschillende dingen kan betekenen. Of het nu gaat om de interne balans van onze psyche, hoe we onszelf zien in relatie tot anderen, of onze spirituele reis, het ego speelt een belangrijke rol in ons begrip van onszelf en de wereld om ons heen.

Als we echter naar de spirituele kant kijken, is het interessant om te zien hoe mensen die zich bezighouden met spiritualiteit naar het ego kijken. Vaak wordt in spirituele kringen gedacht dat een te groot ego een barrière vormt voor innerlijke groei en ware zelfrealisatie. Iemand die zich spiritueel ontwikkelt, realiseert zich meestal dat het ego, terwijl het een belangrijk deel van onze menselijke ervaring is, niet allesoverheersend zou moeten zijn. Het idee is dat door het ego niet te veel ruimte te geven, we meer openstaan voor andere perspectieven, meer empathie hebben en dichter bij een gevoel van verbondenheid met anderen en de wereld om ons heen kunnen komen. In deze context wordt het beheersen en klein houden van de 'ego ballon' gezien als een belangrijke stap op het pad naar spirituele verlichting.

Het ego is dus een veelzijdig concept dat afhankelijk van de context verschillende dingen kan betekenen. Of het nu gaat om de interne balans van onze psyche, hoe we onszelf zien in relatie tot anderen, of onze spirituele reis, het ego speelt een belangrijke rol in ons begrip van onszelf en de wereld om ons heen.

En toch moet ik vaststellen dat, wat ik dan noem, 'spiritueel verlichte geesten' voortdurend in de kijker willen staan; ’mijn bijna-doodervaring, mijn boek, mijn conclusie, ik ken de waarheid, ik heb gelijk en jij bent verkeerd, ja maar…’ enzovoort. Deze uitingen lijken soms meer te draaien om het ego dan om werkelijke spiritueel denken en handelen. Dat betekent soms dat we onze 'ego ballon' een beetje moeten laten leeglopen, om echt vooruitgang te boeken op ons spiritueel pad. Het is ironisch dat juist in het verminderen van ons ego, in plaats van het te voeden met aandacht en zelfverheerlijking, we dichter bij de ware kern van spirituele verlichting kunnen komen.

Tja, soms betekent dat ook dat we onze 'ego ballon' een beetje moeten laten leeglopen!


Noël

Comments


bottom of page