top of page

De Dans van Verbondenheid: Ontdekkingen in KwantumverstrengelingStel, je partner is op reis en is duizenden kilometers bij jou vandaan. Je neus jeukt en je krabt. Op preciés hetzelfde moment jeukt ook je partners neus en zij/hij krabt. Een kwartier later krijg je hoofdpijn, en ook je partner heeft ineens een aspirientje nodig.

Drie uur later krijg je dorst, en je partner… je hebt het al begrepen, op preciés hetzelfde moment krijgt die ook dorst. Hoe groot acht je de kans dat zich zoiets zou voordoen? En blijft voordoen, telkens als jij iets doet, doet je partner ogenblikkelijk precies hetzelfde, ook als die zich ver, heel ver van jou bevindt. De kans dat dit echt gebeurt is klein, verwaarloosbaar klein, onmogelijk, zeg maar. Althans in de wereld die wij kunnen zien.


In de wereld van de allerkleinste deeltjes is dit fenomeen schering en inslag. Het heet kwantumverstrengeling. Twee kwantumdeeltjes die met elkaar in interactie zijn geweest, blijven met elkaar verbonden, ongeacht de fysieke afstand tussen hen. Wat er precies gebeurt is ingewikkelder dan de eenvoudige voorbeelden in mijn inleidinkje, maar de kern van de zaak is toch dat wat hier met één deeltje gebeurt, van invloed is op het andere, verstrengelde deeltje, ook als dat zich aan de andere kant van de kosmos zou bevinden. Ze gaan zich als één deeltje gedragen. De communicatie tussen die twee deeltjes is ogenblikkelijk. De snelheid waarmee ze communiceren overtreft de lichtsnelheid, en dat is volgens Einstein onmogelijk. Hij noemde verstrengeling dan ook ‘spooky action at a distance’.


Verstrengeling daagt ons begrip van de realiteit uit. Het is nog maar eens een indicatie dat wij niét de hele werkelijkheid zien, en dat er dus ruimte is voor veel meer, zoals bijvoorbeeld een spirituele dimensie. Mocht ik een medium zijn, zou ik meer willen weten over verstrengeling.

Als je meer over verstrengeling wil weten, typ dat woord, of de Engelse vertaling entanglement in op YouTube, en je vindt filmpjes zat. Ik heb er twee geselecteerd:

Een diepgaand maar heel begrijpelijk, zeer aanbevolen: https://www.youtube.com/watch?v=NyfNxspBfsc

(Hier lees je hoe je Nederlandse ondertitels krijgt: https://www.ponto3.org/video-vertalen)


En hier vind je meer over bewijs dat kwantumverstrengeling niet zomaar een idee is,


Om af te sluiten een vraag aan onze leden die een BDE hebben gehad:

voelen jullie je sindsdien verstrengeld met de plek waar je toen was? En is dat mogelijk een verklaring waarom die ervaring, zoals menig BDE’er getuigt, zo helder bijblijft?


dvde

Comments


bottom of page