top of page

"Eindeloos bewustzijn"
Een wetenschappelijke visie op de Bijna-Doodervaring

Boekbespreking.jpg
pim-370x477.jpg

In zijn baanbrekende boek "Eindeloos Bewustzijn" neemt Pim van Lommel ons mee op een fascinerende reis door het mysterie van het menselijk bewustzijn en de relatie met de dood.

 

Als cardioloog heeft van Lommel jarenlang patiënten bestudeerd die een bijna-doodervaring (BDE) hebben meegemaakt, en dit boek presenteert zijn opmerkelijke bevindingen.

Van Lommel combineert wetenschappelijke benaderingen met persoonlijke verhalen van mensen die een BDE hebben ervaren, waardoor hij een diepgaand inzicht biedt in de aard van het bewustzijn en het mogelijke voortbestaan na de dood. Hij daagt traditionele overtuigingen uit en brengt een radicale verschuiving teweeg in onze perceptie van wat er gebeurt als we sterven.

Door de gedetailleerde beschrijvingen van BDE-ervaringen laat van Lommel zien dat het bewustzijn niet beperkt is tot de fysieke hersenen, maar dat het een onafhankelijk en onsterfelijk aspect van ons wezen is. Hij onderzoekt de complexiteit van de menselijke geest, de relatie tussen bewustzijn en ons fysieke lichaam, en hoe deze inzichten ons begrip van het leven en de dood kunnen transformeren.

Wat dit boek zo indrukwekkend maakt, is de wetenschappelijke benadering van van Lommel. Hij onderzoekt zorgvuldig de mogelijke verklaringen voor BDE's, van neurologische processen tot zuurstofgebrek in de hersenen, maar hij komt tot de conclusie dat geen van deze verklaringen de volledige reikwijdte van de ervaring kan verklaren. Hij pleit voor een ruimere visie op het bewustzijn, waarin ons individuele bewustzijn deel uitmaakt van een groter geheel.

Hoewel "Eindeloos Bewustzijn" complexe wetenschappelijke concepten bevat, is het boek toegankelijk geschreven en biedt het een rijke bron van informatie voor zowel leken als professionals op het gebied van neurowetenschappen en spiritualiteit. Van Lommel daagt ons uit om verder te denken en open te staan voor de mogelijkheid van een leven na de dood.

In essentie brengt "Eindeloos Bewustzijn" een zo belangrijke boodschap van hoop en verwondering. Het moedigt ons aan om ons bewustzijn te omarmen als een grenzeloze, tijdloze realiteit die verder gaat dan ons fysieke bestaan.

Dit boek is een uitnodiging om na te denken over de diepste vragen van het leven en om een nieuwe kijk te krijgen op ons eigen bewustzijn.

Noël Van Herreweghe 

bottom of page