top of page

"Intelligentie in de natuur!" - Romain Goorman
De Homo Spiritualis: de mens die op zoek gaat naar een her-verbinding met de natuur.

Boekbespreking.jpg
Goorman_Romain.jpg

"Intelligentie in de natuur" is een fascinerend boek geschreven dat de lezer meeneemt op een boeiende ontdekkingsreis door het rijk van de natuurlijke intelligentie.

In deze intrigerende verkenning onderzoekt Goorman de verrassende intelligentie die in verschillende vormen voorkomt in het dierenrijk, plantenwereld en zelfs in micro-organismen. Het boek werpt een nieuw licht op onze perceptie van intelligentie en daagt traditionele opvattingen uit.

Goorman begint met het ontkrachten van het vooroordeel dat intelligentie uitsluitend is voorbehouden aan mensen en enkele andere diersoorten. Hij presenteert overtuigend bewijs van cognitieve capaciteiten in een verbazingwekkende diversiteit van levensvormen. Hij bespreekt intelligente eigenschappen in dieren zoals primaten, dolfijnen, kraaien en octopussen, die complexe problemen kunnen oplossen, gereedschappen gebruiken en zelfs culturele tradities doorgeven aan volgende generaties.

Vervolgens verkent Goorman het idee van plantenintelligentie, waarbij hij de perceptie van planten als passieve organismen herziet. Hij onthult hoe planten complexe vormen van communicatie en samenwerking hebben ontwikkeld, waardoor ze zich kunnen aanpassen aan veranderende omgevingen en predatoren kunnen weerstaan. Het boek beschrijft boeiende studies die aantonen dat planten in staat zijn om elkaar te waarschuwen voor dreigende gevaren en dat ze zelfs voorkeuren en geheugen hebben.

Naast dieren en planten werpt Goorman ook licht op de verbazingwekkende wereld van micro-organismen. Hoewel ze klein zijn, tonen deze kleine wezens verbazingwekkende tekenen van intelligentie in hun vermogen om complexe taken uit te voeren, zoals samenwerking in kolonies en het aanpassen aan veranderende omgevingen.

Wat "Intelligentie in de natuur" zo boeiend maakt, is de manier waarop Goorman wetenschappelijk bewijs en anekdotes combineert om zijn punt kracht bij te zetten. Het boek is goed onderbouwd met verwijzingen naar wetenschappelijke studies, maar het is ook toegankelijk geschreven voor lezers zonder een wetenschappelijke achtergrond. De auteur vermijdt jargon en gebruikt heldere taal om complexe ideeën uit te leggen.

In de laatste hoofdstukken van het boek onderzoekt Goorman de implicaties van deze nieuwe inzichten over intelligentie in de natuur. Hij stelt belangrijke vragen over hoe we omgaan met dieren en planten, gezien hun potentieel voor intelligentie. Het boek moedigt de lezer aan om na te denken over ons begrip van intelligentie en hoe we onze interacties met de natuur kunnen heroverwegen.

"Intelligentie in de natuur" is een meeslepende verhandeling die ons uitdaagt om onze kijk op intelligentie te herzien en de schijnbaar grenzen tussen menselijke en natuurlijke intelligentie te vervagen. Het is een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in de natuur, dierengedrag, en de fascinerende wereld van intelligentie die ons omringt. Met zijn boeiende verhalen en diepgaande inzichten laat Goorman de lezers achter met een hernieuwde waardering voor de complexiteit en diversiteit van het leven op aarde.

Noël VH

bottom of page